Site Overlay

Poznávací program Estonsko

Meditace. Kurzy. Konzultace. Meditační pobyt Estonsko.

Země tisíce jezer, nekonečných lesů a pohádkové přírody. Taky středověkých měst, tradic a fascinující vikingské historie. Zatím ještě málo objevená. Podíváme se tam. Na deset dní od 16. do 25. června 2025.

1. den: Přílet do Tallinu a středověká dračí krčma

Po příletu se ubytujeme v centru Tallinu. Večer navštívíme středověkou dračí krčmu v budově radnice, ve staré soudní síni. Ochutnáme původní tallinskou kuchyni – vydatný losí vývar, grilované zvěřinové klobásy, žebra, typické středověké koláče… (není v ceně zájezdu).

2. den: Národní park Lahemaa

Na celý den si vyjedeme do národního parku Lahemaa, kde žijí populace losů, medvědů, vlků, rysů, lišek a divokých prasat. Navštívíme rybářskou vesnici na pobřeží Baltského moře. Užijeme si přírodu, projdeme se stezkou přes mokřady. Po obědě se podíváme k nejvyššímu estonskému vodopádu Jagala a navštívíme barokní zámeček Palmse.

3. den: Bývalá průmyslová zóna Kalamaja

Odpoledne navštívíme Kalamaju, kdysi uzavřenou sovětskou pohraniční zónu. Nyní je známá barevnými dřevěnými domy, bohémským šarmem a průmyslovým dědictvím. Ve středověku byla Kalamaja hlavním rybářským přístavem města, žili tu rybáři, prodavači ryb a lodníci. Průmyslovou zónou se stala od zavedení železnice z Petrohradu koncem 19. století.

4. den: Cibulová cesta

Vypravíme se na celodenní výlet po cibulové cestě. Projedeme vesnice na břehu Čudského jezera, které jsou domovem potomků věřících, kteří v 17. století uprchli z Ruska před pronásledováním. Muži se věnovali rybolovu, ženy pěstování cibule. Navštívíme cibulovou farmu Kostja, kde si pochutnáme na lahodných cibulových koláčích. O životě a kultuře místních se dozvíme v Muzeu starých věřících v Kolkja, o jejich ručních pracích více v návštěvnickém centru Peipsimaa.

5. den: Středověký Tallin

Projdeme se historickým centrem. Tallin je jedním z nejlépe dochovaných hansovních měst na světě, přitom je v blízkosti moderní výstavba, výškové budovy, luxusní hotely, nákupní centra. Navštívíme Dominikánský konvent, kdysi hlavní sídlo církevní moci a nejvýznamnější stavbu ve městě, měl vlastní pivovar a nemocnici. Projdeme se po Raekoja Plats, radničním náměstí, navštívíme starou lékárnu, která funguje nepřetržitě od roku 1422, taky gotickou radnici Tallina Raekoda. Projdeme se uličkou St. Catherine’s Passage, lemovanou historickými domy.

6. den: Ostrov Muhu

Ráno se trajektem přesuneme na ostrov Muhu. Navštívíme vesnici Koguva, kdysi domov svobodných rolníků, kteří nikdy nepracovali jako nevolníci pro bohaté. Prohlédneme si kostel sv. Kateřiny, jeden z nejstarších kostelů v Estonsku. Muhu je známé svým černým chlebem. Zastavíme se v pekárně ve vesnici Liiva, kde si ho koupíme čerstvý přímo z pece. Odpoledne se projdeme kolem útesů Üugu Bluffs, s romantickou přímořskou krajinou v pozadí. Navečer se přesuneme na ostrov Saaremma, kde se ubytujeme.

7. den: Ostrov Saaremaa

Celý den budeme objevovat ostrov Saaremaa, v estonštině „ostrovní země“, plný vikingské historie. Zastavíme se u bažinatých jezer Koigi Bog, pokračovat budeme ke kráteru Kaali, který vznikl v místě dopadu meteoritu a stal se obětním místem starých Vikingů. Dál pojedeme k útesu Panga Cliffs, na jehož nejvyšším místě je obětní kámen, kam místní kdysi přinášeli dary do moře. Krátce se zastavíme u větrných mlýnů ve vesničce Angle. Pozdě odpoledne se projdeme po poloostrově Sórve.

8. den: Lázeňské městečko Kuressare

V Kuressare se nacházejí ložiska léčivé hlíny. Dopoledne se projdeme okouzlujícím starým městem s mnoha kavárnami, obchůdky a galeriemi až k hradu Kuressare. Odpoledne je možná využít lázeňské procedury v některém z vyhlášených lázeňských rezortů.

Fakultativně je možný výlet do národního parku Vilsandi na pozorování tuleňů. Cena 215 euro/osoba.

9. den: Estonské muzeum pod širým nebem

Po snídani se vydáme na cestu zpět do Tallinu. Po cestě navštívíme Estonské muzeum pod širým nebem. Celkem čtrnáct farem tu představuje venkovskou architekturu i způsob, jak zde žily rodiny z různých společenských vrstev v minulých dvou stoletích. Prohlédneme si kostel, hostinec, školu, mlýny, hasičskou zbrojnici, obchod i rybářské přístřešky.

10. den: Odlet z Tallinu do Prahy.

Pokud bude před odletem čas, ještě si zajdeme na nákupy. Pak už přesun do Prahy.

Meditace. Kurzy. Konzultace. Meditační pobyt Estonsko.

Cena zájezdu zahrnuje:

  • Ubytování v kvalitních 3* – 4* hotelích se snídaní na atraktivních místech
  • Letištní transfer při příletu
  • Soukromé transfery minibusem, městská hromadná doprava v Tallinu
  • Trajekt na ostrovy Muhu a Saaremma
  • Celodenní výlety v NP Laahemma, po Cibulové stezce, na ostrově Saarema
  • Vstupné na veškeré aktivity a památky
  • Česky hovořícího průvodce po celou dobu zájezdu
  • Zkušené místní průvodce
  • Sedm meditačních bloků

Cena zájezdu nezahrnuje:

  • Zpáteční letenku Praha – Tallin (za cenu necelých 7 000 korun k 21. říjnu 2024, včetně odbaveného zavazadla)
  • Cestovní pojištění a pojištění léčebných výloh
  • Nápoje a stravu mimo program zájezdu
  • Fakultativní výlety
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj je 15 950 korun

Podrobný poznávací program, vypracovaný CK a pro zájezd závazný, na přání zašlu.